rondschuiven met tonen en rusten in een maat

• Dec 21, 2020 - 21:56

Wie weet hoe je rusten en noten kan rondschuiven in een maat. Ik probeer bijvoorbeeld een triool op te heffen, maar als ik de weg gooi, ben ik die tellengte kwijt in de maat. Hoe voeg ik de vervangende noten in (in dit geval wil ik gewoon achtsten, geen triool


Comments

Hoi Marty, wat bedoel je precies met rondschuiven?
Triool: als je een triool van 3 achtsten (totale waarde 1/4) wilt vervangen dan moet je natuurlijk het hele triool verwijderen en er dan 2 achtsten (= ook 1/4) voor in de plaats zetten. Zodra je de triool geheel verwijderd hebt, zal er een rust van een kwart staan. Selecteer deze en geef vervolgens de gewenste achtsten in.
Mocht dit niet het verwachte antwoord zijn verklaar je dan nader en er zal beslist een juist advies komen.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hans,
Dank voor snelle antwoord. Jouw uitleg had ik ook verwacht. Vreemde is dat bij verwijderen van triool (door op 3 te gaan staan en delete, de triool wel verdween, maar geen rust terug kwam. De maat had dus te weinig tellen, en ik weet niet hoe je dan noten tussen voegt. Ik heb plaatje toegevoegd

Verder wil ik soms de samenstelling van noten en rusten in een maat veranderen, maar weet daar geen handige manier voor. Ik speel saxofoon en gebruik een audio converter (Songs2See) om een uitgeschreven melodie te krijgen. Dat werkt nooit helemaal goed, dus er komen veel korte rusten en noten in voor, die ik dan (eenvoudig (?) kan aanpassen Weet ook niet altijd wat er gebeurt zodra je iets aanpast.
Nu lijkt handigst om nieuwe maat in te voeren en de oude weg te gooien. Kan het niet slimmer?
Ik mis ook een totaal overzicht van alle ‘key strokes’ Volgens mij bestaat een keystroke om bij aanpassing de tijd verandering in de noot voor of na de noot van je positie aan verwerken, maar die kan ik niet vinden. Alle instructie video’s gaan over noten invoer, maar niet aanpassen van bestaande melodie.

Groet, Maarten

Attachment Size
De maat die ik wil wijzigen.docx 60.25 KB

In reply to by marty vanmor

Hoi Maarten, jammer dat je alleen een plaatje bijvoegt en niet de betreffende .mscz file. Met de laatste kan ik nazien wat er eventueel fout is gegaan.
Wat de converter betreft denk ik dat dit overeen komt met alle andere converters, echte goede zijn er schijnbaar nog niet. Je moet steeds nog een hele hoop aanpassingen doen. De remedie is om het hele stuk dan maar zelf van begin af aan in te geven. Dit gaat in de meeste gevallen vlotter.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hans,

Ik stuur de file mee met de verwijderde triool in maat 5 En dus te weinig tellen.
Songs2see pikt wel de goede toonhoogte op, dus dat helpt al behoorlijk, het zijn alleen de vele zestiende rusten en onregelmatige nootlengtes die een onrustige partituur maken,. Dat zou ik graag vereenvoudigen met langere rusten et.c, maar dan moet je dus in de maat kunnen werken. had je daar nog tips voor, of een overzicht van de keystrokes.

Dank alvast voor je hulp

In reply to by marty vanmor

Hoi Maarten,
Dank voor de file!
Vooraf geef je als maat 4/4 aan maar de eerste maat is sterk afwijkend met 29/16......? maat 5 is overigens WEL correct en is: 1e tel: 1/4 rust, 2e tel: 2/8 (=2e kwart), 3e tel: 1/8 rust + 2/16 (=3e kwart), 4e tel: 2/16+1/8 (=4e kwart), samen vereenvoudigd 16/16 oftewel 4/4. Bij nader inzien zijn alle andere maten ook correct op 16/16, dus ook 4/4, behalve dus de 1e maat. Ik denk dat de converter hier een rol in heeft gespeeld.
Ik heb geprobeerd de 1e maat te reconstrueren maar ben daar niet in geslaagd, deze is dus geheel corrupt.
Misschien dat JEETEE soulaas kan bieden......
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Ik heb eerst en vooral je huidige partituur eens beluisterd en kan maar met veel moeite iets herkennen wat op de melodie van The Girl from Ipanema lijkt. Het lijkt er dus vooral op dat je herkenningsprogramma (niet verwonderlijk) er niet in geslaagd is om de melodie te herkennen.

Mijn advies in deze zou zijn om bvb te starten van een partituur als https://musescore.com/nebulaxmusic/the-girl-from-ipanema waar je de begeleiding verwijderd/verbergt. De melodie-notenbalk wijzig je in de Tenor Sax.
Vervolgens heb je een goed startpunt om met je specifieke versie van Ian Boyter te vergelijken en aan te passen waar gewenst.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.