invoeren noten

• Sep 27, 2022 - 11:19

ik vind het invoeren van de noten nog erg lastig als beginneling, en kom niet helemaal uit het handboek
ik heb een 4/4 maat en wil 3x 2 halve tellen invoeren en 1 losse tel. het probleem is dat al die halve tellen aan elkaar gaan zitten ipv groepjes van 2. kan iemand mij zeggen hoe ik dit kan oplossen en waar ik info kan vinden voor het invoeren want ik zal wel tegen meer problemen aan lopen...
vriendelijk dank daar voor


Comments

Laten we dit even stap voor stap bekijken tot waar het goed gaat, en dan waar het misgaat. Aangezien wij je scherm niet zien, zal je ons moeten vertellen hoe je juist je noten probeert in te geven (muis, toetsenbord?) wat je ziet gebeuren en wat je in de plek daarvan verwacht te gebeuren.

De informatie is inderdaad te vinden in het online handboek op https://musescore.org/nl/handboek/noteninvoer maar kan soms wat overweldigend zijn voor beginners, dus aarzel niet om te zeggen welke stappen er voor jou onduidelijk zijn.

Voeg eventueel ook een afbeelding toe van wat je gewenste eindresultaat zou moeten zijn.

In reply to by lisettever2

ik werk met een muis op een laptop.
voor mijn vriend ga ik noten omzetten in tablatuur voor gitaar.
als oefening heb ik de eerste foto gekozen, waar zowel noten als tablatuur opstaan.
het gaat om de 2de maat, het lukt dus niet om de halve tonen in te voeren in 3 groepjes van 2 halve noten.
foto 2 er komt telkens een pauze tussen
foto 3 als ik de pauze opvul gaan al die halve noten aan elkaar en ik kan niks meer toevoegen, als of de maat al vol is???

Attachment Size
20220927_174213.jpg 945.68 KB
20220927_191816 (2).jpg 2.67 MB
20220927_191933 (1).jpg 2.95 MB

In reply to by lisettever2

Eerst een vrij belangerijke opmerking: er staan geen halve noten in maat 2 en 4. Ik vermoed dat jij ze zo noemde omdat ze maar "half zo lang" duren als een gewone kwartnoot. Maar in de muziek heten dat achtste (1/8) noten. Een halve noot (1/2) bestaat ook, en die kan je zien in de tweede helft van maat 1 en 3; het is de noot met stok en holle nootkop. Deze duurt dubbel zo lang als de kwartnoot.

Nu dit misverstand uit de weg is:
Groeperen van de noten
De lijn die noten korter dan kwartnoten verbindt heet een "waardestreep", zie https://musescore.org/nl/handboek/waardestrepen voor meer info en hoe deze te wijzigen.
Overbindingsrichting
De overbindingen staan naar boven omwille van de meerstemmigheid. Hier is er inderdaad voldoende plaats om ze terug omlaag te zetten. Dit kan op 1 van volgende manieren:
(A) Druk X met de overbindingsboog geselecteerd
(B) Selecteer de overbindingsboog en gebruik het instellingenoverzicht (F8) om de Richting naar omlaag in te stellen.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.