vraag van een beginneling

• Nov 6, 2022 - 14:16

Als ik als 1e oefening een aantal maten invoer, dan zijn die allen gevuld met een hele rust teken.
Dus bij vier-vierde maat 1 hele rust.
Mijn vragen:
1 hoe krijg ik dat rustteken verwijderd?
2 als ik noten toevoeg, worden die niet geweigerd en schuift alles op, ondanks dat
het aantal noten in een 4-4e maat dan wordt overschreden.

Ik zal best wel iets verkeerd doen, maar kan iemand me uit de droom helpen?
alvast zeer bedankt
vr. groeten
bert romijn

Waarschijnlijk heel makkelijk op te lossen, maar ik kan niet vinden hoe ik dit moet doen.


Comments

Hoi Bert,
Zo gauw als je in een maat, egaal welke maatvoering, een noot gaat invoeren dan worden de rusten automatisch evenredig gekort. Je hoeft dus geen rusten te verwijderen. Mocht dit geen antwoord op je vraag geven, stuur dan je score als .mscz mee da kunnen we kijken wat er fout gaat.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Beste Hans,
Bedankt ! voor je hulp. Ben overnieuw begonnen en dit lukt nu, na jouw uitleg.
Kom een volgend probleempje tegen: in een maat wil ik noten (en of rusten) een andere plaats geven,
dus bijv. : twee kwartnoten gevolgd door 2 kwartrusten, wil ik wijzigen in: eerst 2 kwartrusten en daarna de 2 kwartnoten. Maar ik krijg dat niet gedaan. Ik kan blijkbaar niet een kwartrust oppakken met de muis en slepen naar links. Dat lukt niet. Kan je me vertellen hoe ik dat het best kan doen? alweer vast bedankt !

In reply to by hans55

Beste Hans,
Bedankt voor je antwoord weer, maar ik denk dat ik het niet goed heb voorgelegd.
Daarom stuur ik nu even het bestandje mee als voorbeeld, en geef ik aan wat mij niet lukt.
In de 4e maat wil ik VOOR de eerste (kwart)noot in die maat beginnen met een KWARTrust,
maar als ik dat wil doen, kan ik die kwartrust daar niet invoegen in deze situatie.
Het zou toch moeten kunnen en als gevolg daarvan de rusten aan het einde vanzelf verdwijnen? of zie ik dat verkeerd of doe ik wat verkeerd om dat te bereiken. Hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb gemaakt, en bedankt voor je geduld!

Attachment Size
A Whiter Shade of Pale.mscz 8.26 KB

In reply to by Bert Romijn

Waar Hans op doelde is dat het veel eenvoudiger is om meteen de rust op het juiste moment in te geven dan om achteraf je noten en/of rusten te willen verplaatsen.

Tijdens noteningave kan je (zie ook de link die Hans je gaf) een rust rechtstreeks ingeven via het getal 0 of dmv een rechtermuisklik.

Om nu, van de situatie die je reeds hebt, naar je gewenst eindresultaat te gaan is de eenvoudigste manier om te knippen en plakken:

  1. Je selecteert de bestaande noten (klik op de eerste, hou Shift ingedrukt en druk op de laatste).
  2. Vervolgens kies je voor "Bewerken → Knippen" (Ctrl/Cmd+X).
    Je zal merken dat je nu achterblijft met een halve rust, gevolgd door een kwartrust en de twee achtste rusten die er al stonden.
  3. Kies de kwartnoot lengte; ofwel via de knoppenbalk bovenaan, ofwel via de sneltoets (5)
  4. Selecteer de plek waar je de noten wil laten starten: Klik op de tweede kwartrust (of pijltje naar rechts)
  5. Bewerken → Plakken (Ctrl/Cmd+V)

En even een filosofische bedenking bij dit alles: Een rust is de manier om stilte weer te geven in muzieknotatie. Stilte is wat er overblijft indien er geen geluid is. Probeer dus niet om stilte te verplaatsen, maar om geluid te verplaatsen indien iets niet juist staat.

En tenslotte nog dit: "Het zou toch moeten kunnen en als gevolg daarvan de rusten aan het einde vanzelf verdwijnen?"
Ja, dat zou kunnen; alleen is het een gok. Indien je een rust op de eerste tel invoert, is het voor jou, in dit specifieke geval, de bedoeling dat de eindrust wordt "opgegeten" en de andere noten opschuiven. Maar voor iemand anders, in een andere situatie, is het misschien net het midden van de maat die moet worden opgegeten. Voor nog iemand anders staan er misschien geen rusten op het einde; die wil misschien dat het "teveel aan noten" wordt opgegeten. Nog iemand anders wil dan weer net dat alle daaropvolgende noten mee opschuiven, naar de volgende maat en die dan ook weer enz. Nog iemand anders wil dan weer dat dat opschuiven gebeurt, maar maar tot de volgende dubbele maatstreep, zodat het volgende deel dat die al had geschreven niet om zeep wordt geholpen.
Er zijn dus nogal veel situaties waarin een totaal ander gevolg gewenst is en net daardoor kan MuseScore onmogelijk de intentie vaak genoeg juist gokken. Om nog maar niet te beginnen nadenken over het gewenste effect op andere notenbalken/instrumenten in diezelfde partituur. Het is daarom dat voor het verplaatsen van noten je steeds zal terugvallen op knippen/kopiëren en plakken; omdat je dan telkens exact kan aangeven wat er verwacht wordt te gebeuren.

In reply to by jeetee

Beste Jeetee

ZEER bedankt voor deze uitgebreide reactie.
Ik ga 'm op m'n gemak en serieus lezen en trachten tot me te nemen.
Bijzonder vriendelijk dat je me hier op deze uitgebreide manier mee wilt helpen.
Ik ben een absolute beginner (heb niet meer dan standaard wat notenkennis) en vind het toch wel
een lastig begin om met dit goede uitgebreide progr. te leren omgaan.
Jouw toelichting zal er zeker voor zorgen dat ik de basisprincipes en mogelijkheden wat
makkelijker en sneller ga begrijpen. Dus nogmaals zeer bedankt ! Ook Hans natuurlijk nogmaals.
vr.groet
bert romijn

In reply to by hans55

hoi Hans,

Zeer bedankt voor je bijlage !
Ik tracht momenteel om Awhiter in te studeren ( dig.piano - churchorgan modus) en heb daar iets voor uitgewerkt op mijn eigen manier (niet in bladmuziek) ik probeer daarbij links alleen accoorden te spelen en rechts de (gezongen) melodielijn. Bij het uitzoeken noteer ik dan de akkoorden, en noten vd melodie, alsmede de vingers waarmee ik dat het best kan doen.
Ik ben een beginneling in het lezen van bladmuziek en op die manier tracht ik toch iets op papier te hebben, waar ik houvast aan heb. De rest (tempo, rusten etc. doe ik dan op gevoel, tot ik dat voldoende geoefend heb. Primitief, maar voor mij wel een begin.
Het liefst zou ik dus spelen van bladmuziek, maar op dit moment heb ik daar niet genoeg kennis van, behoudens echt simpele beginners melodieen. Ik stuur je even een kopietje van "mijn" methode, en hou me aanbevolen voor jouw commentaar en hoe ik dit eventueeel anders aan zou kunnen pakken. (beter toch gelijk met bladmuziek beginnen? bijv.)
Jouw bijlage van Awhiter is zowiezo zeer welkom, want daar kan ik zeker van leren.

vr.groeten
bert

Attachment Size
A WHITER SHADE OF PALE.docx 17.91 KB

In reply to by hans55

Hoi Hans,

Ik vroeg me even af of je deze partituur zelf hebt geschreven, of van een ander. Als je het zelf hebt geschreven, en ook nog kan spelen, dan heb ik enig idee van jouw niveau, wat verder niet te vergelijken is met het mijne.
Ik kan 'm voor een deel wel lezen, maar spelen zal me niet zo gauw meer gaan lukken, vrees ik.
Ben inmiddels 75jr en ben eigenlijk pas een paar jaar geleden begonnen met een piano. Vind het heerlijk om er mee bezig te zijn. Ik heb ook een klein melodietje zelf gemaakt wat ik "Summer Brees" heb genoemd, omdat ik het wel een relaxte sfeer vind hebben. Het lijkt me een ideaal melodietje om het de komende weken te gaan proberen op bladmuziek te zetten. Hoop dat het lukt. Mocht het lukken, dan ga ik je dat wel toesturen om te beoordelen, als je dat ok vind. Nou bedankt maar weer verder. vr.groet Bert

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.