conductor

• Jan 22, 2018 - 19:46

Ik maakte verschillende partituren (fluit, sax tenor, klarinet, hobo) maar omdat er nog enkele bijkomen wilde ik alles in een conductor zetten. (dat had ik beter vanaf het begin gedaan;)
Nu is het zo dat de piccolo vanzelf in de conductor een 8-getal (octaaf) vertoont boven de eerste regel. Hierdoor staat alles in de notenbalk en op de juiste toonhoogte idem aan de aparte piccolopartituur.
In de conductor staan de C-instrumenten in Bes, de Bes-instrumenten in G en de Es-instrumenten in D, so far soo good.
Maar bij sax tenor en klarinet in G gebeurt er iets totaal vreemd, ik copy/paste de aparte partituren (in G geschreven) naar de conductor en dan gaat alles 1 octaaf plús een toon hoger staan. Bij fluit in F gebeurt dat niet.
Via Bewerken>Instrumenten of via Notenbalkeigenschappen kan ik iets aanpassen of doe ik het grondig fout in mijn achteraf aanpak? Theo


Comments

Ik gebruik google om te vertalen omdat ik geen Nederlands spreek, dus ik zal proberen het uit te leggen.

Ik vermoed dat je de knop hebt die zegt dat Concert Pitch verkeerd staat voor de instrumenten die verkeerd zijn gepuzzeld. Ze zien er goed uit, maar klinken verkeerd. Als u niet zo bekend bent met het geluid van de instrumenten, is het moeilijk om te horen dat de toonhoogtes fout zijn.

Als je een deel hebt geüpload dat verkeerd staat in de dirigentencore, kan ik het bekijken om te kijken wat er nog meer kan gebeuren als dit niet het geval is.

In reply to by mike320

Dear Mike,

I try it in English, also with the magnificent Google translator.
I have attached 4 files.

In te Conductor you see all the instrument of our concertband (puzzled), starts with 1b and between 65 - 136 it is 2 b's for the instruments in C. I suppose the software goes further for the other instruments.

The conductor shows the sax alto wrong, he needs 2#'s and not 5 b's. between tack 65 - 137 he should have 1 cross (the same als Es clarinet and sax baritone).

You see the height for sax tenor should be 1octace+big second lower.
Sax alto is also wrong in therm of height and key/tone.

I think my Conductor format is wrong about the key of each instrument. (to fix in stave features?)
That is important when I add otherinstruments.
When all is correct the dirigent/conductor sees on his overall score the same notes/scores as the players. (that's what it's called the Conductor score?!)

In the separated files you see the correct notes.

Theory could be the base of my problem/challenge :).

Theo

In reply to by Theo Moors

Het is niet beleefd om Engels te spreken op het Nederlandse forum, dus ik zal in het Nederlands blijven posten.

Het eerste dat opvalt is dat je in de gedeelten de transpositie hebt gewijzigd van alle instrumenten die niet in de dirigentenscore staan voor het concertpitch. Je moet MuseScore de transpositie laten instellen zodat de noten geschikt zijn voor het instrument dat wordt gespeeld en de noten invoeren met de Concert Pitch-knop uitgeschakeld. U past de F-sleutelhandtekening op elk toe en MuseScore transponeert automatisch de sleutelsignatuur.

Op de conductor score heb je ook de transpositie van de Alto Saxophone veranderd. Het is omgezet naar een kleine 6e in plaats van een grote 6e. Laat MuseScore de instrumenten opnieuw transponeren. Aangezien je de score voor verschillende instrumenten rangschikt dan in de originele score wordt gebruikt, moet je voorzichtig zijn met het transponeren van de noten.

Als ik je project zou doen, zou ik eerst de score in MuseScore invoeren zoals in de originele score. Ik zou dan een nieuwe score maken met de instrumenten die ik wil gebruiken en zoveel mogelijk kopiëren en plakken gebruiken om notities in de nieuwe score in te voeren. Terwijl ik dit zou doen, zou ik het concertpraatje ingeschakeld hebben, dus ik hoef me geen zorgen te maken over het omzetten van noten in mijn gedachten. Dit zou me toelaten om dubbel te controleren wat ik heb ingevoerd en het zou gemakkelijker zijn om verkeerde notities te zien.

Wat je hebt gedaan is circumvente alle functies van MuseScore die het invoeren van een score gemakkelijker maken en het is nu noodzakelijk om het te repareren.

Het goede ding, van wat je me hebt laten zien, is dat er veel meer te doen is dan al is gedaan, dus je kunt het vanaf nu correct doen.

U moet een nieuwe dirigentenscore maken en MuseScore alle notenbalken laten opstellen. Hiermee wordt de 8 boven de sleutel op de piccolofluit verwijderd wanneer de concertafstand wordt uitgeschakeld en de transposities voor alle andere instrumenten correct worden ingesteld.

U kunt dan de transposities in de gedeelten terugzetten naar de plaats waar ze thuishoren. Daarna kunt u mogelijk het menu Notes-> Transpose gebruiken om alle noten naar de juiste key te veranderen, afhankelijk van wat u nog meer met de notes hebt gedaan.

Ik heb het altsaxofoongedeelte "gerepareerd". Ik deed het volgende:

  1. Verander de transpositie naar een grote zesde naar beneden
  2. Zonder iets geselecteerd gebruikte Notes-> Transpose en verander de sleutel naar F
  3. Selecteer de volledige score en druk op ctrl + pijl-omlaag om de noten een octaaf omlaag te bewegen.

Je zult zien dat in de concert pitch-modus de toonaard F is en met uitgeschakelde concerthoogte in de toonsoort D. Het enige is dat ik niet weet dat de noten kloppen. Moet de eerste noot een concert A zijn? Als dat niet het geval is, moet u vragen hoe u dit kunt oplossen.

Een laatste ding, jij bent niet de eerste persoon die ik heb gezien dit doen. Ik moedig je aan om te vragen of iets niet geautomatiseerd lijkt te zijn. Er zijn een paar dingen die u handmatig moet doen, maar de meeste muziekitems zijn geautomatiseerd.

In reply to by mike320

Mike,

Inderdaad als ik jouw wijzigingen bekijk dan zie ik dat mijn aanpak vanaf het begin fout was. Hier zeggen ze 'eerst stappen dan lopen' en dat is waar :).
Als ik een nieuwe instrument score maak dan open ik via icon 'Maak een nieuwe partituur aan ...'. Hier ga ik in de mist, ik klik op 'Treble clef' en dan vlug 'klaar'. Hierdoor maak ik inderdaad een grote vergissing want da is het automatisch 'Piano', vandaar dat ik uitkom op een kleine 6e. Volgende keer de cirkel afmaken 'instrument kiezen etc', dan staat alles al vanuit MusesScore goed. Nu begrijp ik ook dat mijn Dirigent Partituur een zootje is.
Ook het opstellen van die Dirigenten Partituur kan ik door gewenste instrumenten 'toe te voegen' doen, mooi om te zien.
Jij stuurde de sax alt gewijzigd terug, inderdaad de eerste noot is een A en toonsoort D. (Dus Concert A is de noot van de specifieke muzikant.)
Het knopje 'Werkelijke toonhoogte' (concert pitch) weet ik nu ook zitten :).
Nu begrijp ik ook dat MuseScore slim gemaakt is en dat gebruikers te veel knoeien.

Ik werk er al jaren mee maar zo diep ben ik nog niet gegaan. Komt ook omdat ik regelmatiger een Dirigenten Partituur moet maken.

Voorlopig kan ik weer oefenen met meer inzicht en als ik vast zit vind ik je wel.

Op de website zie ik dat jullie ook een handboek (EN) hebben, bestaat dat ook intussen in het Nederlands?

Quote of the day: " de meeste problemen zitten tussen rugleuning en toetsenbord".
Ben jij een vrijwilliger of verbonden aan MuseScore?

Bedankt voor deze belangrijke lessen.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.