Hoe een partituur alleen in geluid te transponeren?

• Feb 27, 2018 - 20:01

Hallo,

Momenteel ben ik bezig met een blokfluitkwartet (SATB). Het is de bedoeling dat ik zelf alle partijen ga spelen in een soort acapella clipje maar dan op blokfluit. Ik ben begonnen met de tenorpartij en dat gaat leuk, maar ik zou dit graag op een slag kleinere fluit willen oefenen omdat dat fysiek minder belastend is. Nu kan ik natuurlijk het hele werk een reine kwart omhoog transponeren en dan een altfluit pakken, maar ik wil later ook de altpartij spelen zonder in de war te raken.

Hoe kan ik dat werk een reine kwart omhoog transponeren in alleen geluid, zonder dat de partituur qua beeld mee veranderd?

BVD,

Pippin


Comments

Je wilt de hele score een kwart transponeren. Als ik begrijp dat je wilt dat een G eruitziet als een C. De enige manier die ik kan bedenken is om de synthesizer te openen en op het afstemtabblad te klikken en een afstemming in te stellen op 587.33 (D). Als ik het goed heb, zal dat alle noten een kwart omzetten.

Houd er rekening mee dat dit van invloed is op elke score, dus je zult hem voor andere nummers willen veranderen.

In reply to by mike320

Mike,

Dank je wel voor het meedenken. Ja, ik wil de hele score een kwart omhoog voor als mijn handen te moe zijn een grote fluit als een tenor (of bas) te bespelen maar ik toch wil oefenen. Omdat blokfluiten dezelfde grepen hebben kan ik als ik een stuk heb met de solo op tenor, dat makkelijk naar alt overzetten door een kwart omhoog te transponeren. Dat doe ik vaak maar dan is het notenbeeld wel zoals het hoort.

Nu wil ik de tenorpartij oefenen op een meer vriendelijke manier voor mijn handen, maar ik wil dat niet blijvend hebben. Alleen als ik moe ben (ik heb ms, dus dat gebeurt me vaker dan me lief is).
Een andere mogelijkheid is dat ik de tenorpartij op de sopraan oefen. Dat is een octaafsprong. Vriendelijk voor de vingers, minder aardig voor de oren… :)

In reply to by mike320

Ik kon er eigenlijk niet bij dat voor wat ik wilde je in principe zaken 'onder de motorkap' zou moeten wijzigen. Wat ik nu gedaan heb is alles een kwart omhoog transponeren (tenorpartij voor alt) en daarna in notenbalk eigenschappen alle partijen een kwart omhoog en daarna de knop werkelijke toonhoogte omgezet.

Misschien is dit te omslachtig en is er een efficiëntere manier, maar het werkt en het gaat maar om 1 stuk. :)

In reply to by Pippin

Je zou elk instrument dat je zou willen veranderen kunnen veranderen. Klik met de rechtermuisknop op het personeel, selecteer personeelsretites en klik vervolgens op de knop Change instruments en selecteer het nieuwe instrument. De noten worden automatisch getransponeerd. Als noten in het verkeerde octaaf eindigen, is het niet moeilijk om de hele song een octaaf te verplaatsen met de ctrl-toets met pijlen. Ten slotte, als u verschillende versies wilt, kunt u opslaan om versies te hebben voor elke gewenste combinatie van instrumenten.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.