Bugel
Hallo, ik werk nu met FluidR3Mono GM2-8.SF2 soundfont.
Ik zou graag 'n goede bugelpartij neer willen zetten; in dit soundfont wordt hiervoor trompet gebruikt.
Het is niet wat ik zoek.
Ik wil graag het bugel (flügelhorn)-geluid; dit is een wat omfloerste, warmere trompet (besinstr.).
Heeft iemand enig idee welk soundfont een acceptabele bugel heeft?
Bvd Frans
Comments
Hallo Frans, in de standaard SF van de huidige MS versie kun je als je een instrument toevoegt bovenaan i.p.v. "Algemene instrumenten" ook voor "Alle instrumenten" kiezen. Als je daar dan voor koper kiest heb je een veel grotere keuzevariëteit met diverse hoorns en bugels. Ik neem aan dat de juiste daar wel tussen zit.
Succes Hans55
In reply to Hallo Frans, in de standaard… by hans55
Hoi Hans, bedankt voor je antwoord.
Ik heb gezocht bij 'Alle instrumenten', maar krijg geen acceptabel bugelgeluid.
Daarom zoek ik naar 'n soundfont wat ik klaarblijkelijk nog niet heb.
Gr. Frans
In reply to Hoi Hans, bedankt voor je… by karelmollen
Hoi Frans, ik ga ervan uit dat je de diverse mogelijkheden beluisterd hebt en als die daar niet bij zit dan wordt het moeilijk want iemand anders kan natuurlijk niet weten welke klank je precies zoekt....... Iedereen is anders en het is dan moeilijk voor te stellen welk exacte geluid jij verwacht. Ik denk dat je vraag daarom heel moeilijk te beantwoorden is. Maar wie weet misschien heeft nog iemand anders een tip.
Groetend, Hans55
In reply to Hoi Frans, ik ga ervan uit… by hans55
Hoi Hans,
nu we toch bezig zijn, iets anders.
Ik heb 'n prachtige bugel op mijn Yamaha Tyros zitten. maar ben in het geheel niet technisch aangelegd.
Weet jij of het mogelijk is om dit geluid (midi) in Musescore te krijgen?
BVD
Frans
In reply to Hoi Hans,… by karelmollen
Hoi Frans, helaas heb ik daar geen ervaring mee. Musescore kan midi importeren etc maar converteert dit naar een eigen instrument zover ik weet. Maar wellicht kan jeetee hier nog met een antwoord dienen.
Succes, Hans55
In reply to Hoi Frans, helaas heb ik… by hans55
Thanx
In reply to Hoi Hans,… by karelmollen
Dag Frans,
Het kan, maar niet eenvoudig én het is hoogst waarschijnlijk illegaal.
De manier om het bugelgeluid van je Yamaha te kunnen gebruiken is om een microfoonopstelling te maken, het geluid te selecteren en de noten 1 voor 1 (en op verschillende sterktes: piano tot forte) in te spelen, daar vervolgens zelf een soundfont mee te bouwen, waarbij je bij elke noot goede luspunten moet instellen enz… Een hele hoop werk dus.
Die geluidenbank is eigendom van Yamaha en door een Tyros te kopen krijg jij het recht om die geluidenbibliotheek op je Tyros zelf te gebruiken. Je mag ook opnames maken van de muziek die je ermee speelt en daar staan geen restricties op; je hebt echter voor zover ik kon vinden niet het recht om de geluidenbibliotheek zelf te bewerken, herverpakken en/of verspreiden.
En dan nog even een kleine technische verduidelijking; MIDI is een afspeelbestandsformaat, maar bevat zelf helemaal geen enkel geluid. Een MID-bestand zegt enkel met welk instrument (volgens General Midilijst) je muziek zou moeten afgespeeld worden, niet hoe dat instrument klinkt. Vervolgens is het een opeenvolging van "deze noot moet je zolang spelen op dit volume"-instructies. In een MIDIbestand bestaat bevoorbeeld een stacatto niet, het resultaat ervan is dat die bewuste noot gewoonweg korter zal duren.
Zo is bvb het verschil tussen een 1/8ste noot met stacatto versus een gewone 1/16de noot nagenoeg niet te detecteren in het MIDI formaat; beiden duren namelijk even lang.
Ik heb er niet naar geluisterd, maar een zoekopdracht op internet gaf me http://leyoy.free.fr/coursinfo/soundcuivres.html
In reply to Ik heb er niet naar… by mike320
Heren, allemaal bedankt!
Mike, de Flúgelhorn van je link is mooi en precies wat ik bedoel.
Ik meende trouwens dat het instrument (soundfont) dat bovenaan staat in 'Synthesizer', het geluid van alle andere instrumenten bepaalde.
Nu zie ik dat ik volop kan kiezen uit alle fonts die gegroepeerd staan in Synth., dus ik kan bij de Flúgelhorn ook 'n piano o.i.d. zetten.
In reply to Heren, allemaal bedankt!… by karelmollen
Evenwel, als ik het FluidR3Mono GM2-8.SF2-font weer bovenaan zet, dan is mijn laatste Flúgelhorn of Cornet die ik zojuist heb gedownload, nergens te vinden.
Kan iemand me enige duidelijkheid verschaffen?
Thanx,
Frans
In reply to Evenwel, als ik het… by karelmollen
In de mixer staan alle instrumentgeluiden opgelijst in dezelfde volgorde als de volgorde van SoundFonts:
* Eerst alle geluiden van het bovenste soundfont in de Fluid tab
* Dan alle geluiden van het volgende soundfont in de Fluid tab
* enz
* Vervolgens alle geluiden van het bovenste soundfont in de Zerberus tab
* enz
Je zou dus je Cornet/Flugelhorn geluiden verder onderaan in de lijst van de mixer moeten vinden.
In reply to In de mixer staan alle… by jeetee
Oké, ik heb de Flugelhorn en Cornet in de partituur geladen en standaard geladen.
Nu zit ie er in en kan ik 'm gebruiken.
Maar wat is het verschil tussen de Fluid- en de Zerberus-tab?
Ik heb in de Zerberus-tab nl. niets staan.
Kan ik daar instrumenten in opslaan waar ik 'n galm op wil?
Frans
In reply to Oké, ik heb de Flugelhorn en… by karelmollen
Hier is een Google-vertaling van de SFZ-sectie van de handleiding:
Een SFZ bestaat uit een aantal bestanden en mappen, een SFZ-bestand en een heleboel feitelijke geluidsbestanden in WAV- of FLAC-indeling, waarbij het SFZ-bestand een tekstbestand is dat in principe beschrijft welk geluidsbestand zich bevindt en waar het wordt gebruikt voor wat instrument en toonhoogte bereik.
In reply to Hier is een Google-vertaling… by mike320
Hoi Mike,
eerlijk gezegd weet ik niet op welke vraag je me nu antwoord hebt gegeven.
In reply to Hoi Mike,… by karelmollen
Het spijt me. de SFZ-bestanden zijn de Zerberus-bestanden.
In reply to Het spijt me. de SFZ… by mike320
Ah, bedankt!
In reply to Oké, ik heb de Flugelhorn en… by karelmollen
Maar wat is het verschil tussen de Fluid- en de Zerberus-tab?
Om verder toe te lichten bij Mike zijn antwoord: Je hebt verschillende bestandsformaten voor soundfonts; momenteel is sf2 nog steeds 1 van de meest voorkomende formaten. sf3 is een opvolger ervan (ontwikkeld door MuseScore) waarbij de geluiden intern met compressie zijn opgeslaan; je kan een gelijkaardige geluidskwaliteit verkrijgen met een kleiner bestand.
Een ander formaat is SFZ, waarbij alle geluiden als losse (wav-)bestanden bestaan en er een sfz-bestand is dat beschrijft welke geluiden bij welk instrument horen.
Om van je partituur een audioweergave te maken is er een stukje software nodig dat de afspeelinformatie (MIDI-instructies) "rendered" aan de hand van de gekozen geluidenbibliotheken. Dat stukje software noemen we een synthesizer.
MuseScore heeft er zo twee; FluidSynth, die overweg kan met het sf2/3-formaat en Zerberus die op zijn beurt werkt met het SFZ-formaat. Vandaar de twee tabs ;)
In reply to Maar wat is het verschil… by jeetee
Helemaal duidelijk!
Bedankt!
Frans
In reply to Helemaal duidelijk!… by karelmollen
Hoi jeetee,
ik zie nu dat je in 'n bericht van iemand anders spreekt over 'n eigen piano of synth. die je in Musescore kunt gebruiken, d.w.z. het toetsenbord zonder de specifieke geluiden.
Ik heb 'n Tyros, zoals gezegd, en het lijkt me vlugger gaan als ik de akkoorden onder m'n partituur zet d.m.v. dat toetsenbord.
Kun je me zeggen hoe ik dat aansluit?
Verder zou ik graag willen weten waarom jij vindt dat het met het Musescore-klavier vlugger gaat.
M.i. moet het dan noot voor noot, toch?
Gr. Frans
In reply to Hoi jeetee,… by karelmollen
Hoe je specifiek een Tyros zou moeten aansluiten weet ik niet. Ik heb snel even op de website van Yamaha gekeken, en voor de Tyros5 kan je de USB-MIDI driver downloaden (https://nl.yamaha.com/nl/products/musical_instruments/keyboards/arrange…).
Je zal deze moeten installeren en vervolgens je tyros met de computer moeten verbinden adhv een USB-kabel.
Zorg ervoor dat de verbinding gemaakt is alvorens MuseScore op te starten. Zie ook (nog onvertaald) https://musescore.org/nl/handboek/noteninvoer#midi-keyboard
Zoals ik in mijn andere post al aangaf, wanneer je veel akkoorden in te geven hebt, is het mogelijks wel sneller. Ikzelf merk dat ik ongeveer even snel (zoniet sneller) werk met het computertoestenbord (dus niet het MuseScore klavier!) waarbij je noten ingeeft met de nootnamen (A-G) en akkoorden idd noot-per-noot opbouwt (Shift + A-G).
Waar bij mij de tijdswinst zit is dat ik meteen ook een heleboel van de gewenste articulaties/overbindingen/legatobogen kan ingeven. Het grootste gedeelte van mijn gebruik is het ingeven van reeds bestaande partituren of arrangeren van enkelvoudige melodielijnen, waarbij al deze extra elementen ook vaak reeds gekend zijn op het moment van nootingave. Mijn handen nagenoeg niet hoeven bewegen is de grootste tijdswinst voor mij.
In reply to Hoe je specifiek een Tyros… by jeetee
Dank je, jeetee.
In reply to Hoi jeetee,… by karelmollen
Hoi Frans, ik kan jeetee wat dat betreft gelijk geven, daarnaast is, zeker bij akkoorden, de "R" toets belangrijk en zeer tijdbesparend, wanneer een akkoord herhaald wordt hoef je slechts op "r" (sneltoets voor repeat) te drukken en het gehele akkoord wordt herhaalt, indien de waarde van bijvoorbeeld een kwart naar gepunteerd of een halve noot o.i.d. wijzigt hoef je ook slechts de waarde aanduiding via het numerieke blok te wijzigen en vervolgens "r" drukken. Het zelfde geldt als een gehele maat of aantal maten meteen identiek herhaalt moet worden, selecteren en "r" drukken. Moeten de maten verderop herhaald worden dan geeft "Ctrl-c" / "Ctrl-v" je echte tijdwinst, zeker bij complexe maten.
Groetend, Hans55
In reply to Hoi Frans, ik kan jeetee wat… by hans55
Dank je, Hans.