Náraz s křížkem

• Jun 10, 2018 - 10:04

Potřebovala bych poradit, jak u nárazu udělat křížek, přesně jak je ukázáno na druhém řádku v basovém klíči, nad notami G. Snažila jsem se na to přijít, ale už mi došly nápady. Nevíte někdo, jak na to?
A nevíte taky, jak přidat tu dvojku, která je na začátku té skladby a označuje ji jako skladba číslo 2? Děkuji

Attachment Size
Preludium.pdf 22.5 KB

Comments

Dá se to řešit přidáním textu notové osnovy/textu notového systému k vybrané notě. Podle toho, jak blízko je vybraná nota k místu, kam "dvojku" potřebujete dostat, potom provedete nastavení: "Dvojku" jednoduše přes Správce dostrkáte na místo, jak budete potřebovat.

Písmo a jeho velikost atd. upravíte přes nastavení textu, jednoduše přes panel pro úpravy textu, který se objeví dole.

Prostor na začátku notového systému vytvoříte tak, že označíte první takt a z palety Rámečky a takty na něj přetáhnete obsah funkce "Vložit vodorovný rámeček".

Křížek uděláte stejně. Po přidání ozdoby tuto odsunete nahoru a pak k notě opět přidáte text notové osnovy (z palety (Text) nebo z hlavní nabídky (Přidání → Text → Text notové osnovy). Samotný symbol křížku přidáte tak, že jej vložíte přes paletu se symboly (Zvláštní znaky); závorky zapíšete snadno pomocí klávesnice. Po klepnutí na rámeček s textem notové osnovy se dole objeví panel pro práci s textem, kde úplně nalevo uvidíte symbol alfy. Klepněte na něj a poklepáním na křížek jej vložte.

Ilustrace výsledku viz obrázek.

Attachment Size
Přidání textu osnovy k notě.png 6.14 KB

In reply to by pfri

Posunutí daného prvku (zde textu osnovy), kam je potřeba, navázaného na notu samozřejmě asi nejrychleji (intuitivně) uděláte tak, že na něj klepnete a za stálého držení levého tlačítka myši jej bleskurychle přesunete na místo, kde si jej přejete mít, což je na obrazovce zpravidla kousek. Správce je tu díky možnosti nastavit hodnoty přesně využitelný na ještě jemnější odladění.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.