Trage reactie MuseScore

• Sep 1, 2018 - 08:27

Hallo,
Ik heb een partituur samengesteld uit 26 systemen en 274 ¾ maten. Toen ik hiermee bijna klaar was, reageerde MuseScore steeds trager. Is dat een normaal verschijnsel bij een bestand van deze grootte?
Groet, Joan.


Comments

Ja, dat is normaal.

Als het te langzaam wordt, overweeg dan om de noten, ornamenten en noten in een ander bestand in te voegen en naar uw echte bestand te kopiëren. Onthoud dat systeembrede items zoals de maatsoort en tempomarkeringen niet kunnen worden gekopieerd. Dit is wat ik doe als mijn symfonische score uit ongeveer 100 maten komt.

Dat is inderdaad (helaas) zo in MuseScore 2, de reden is dat bij elke wijziging MuseScore de volledige partituur hertekent. Het is de hoofdreden waarom er hard aan MuseScore 3 gewerkt wordt, waar dit niet langer het geval zal zijn.

Dingen die extra vertragend werken:
* De navigator open hebben (F12); deze miniatuurweergave van de partituur wordt eveneens bij elke bewerking hertekend. Wanneer dit venster gesloten is, is dat niet het geval.
* Partijen: Wanneer je reeds partijen hebt aangemaakt, zullen deze MuseScore ook vertragen. Ook zij worden eveneens hertekend wanneer je een element wijzigt. Niet wanneer je enkel layout-wijziging aanbrengt (deze zijn niet gelinkt), maar wel bij de meeste andere wijziging.
Het advies hier is om zo lang mogelijk te wachten met het aanmaken van partijen, zodat je enkel nog maar de layout ervan moet doen.

In reply to by jeetee

Beste jeetee,
Bedankt voor je reactie. Ik heb de navigator niet aan staan en aan partijen ben ik nog lang niet toe. Het is fijn als het probleem in een volgende versie verholpen is.
Er zijn nog een paar punten waar ik tegenaan loop. Het apart aanzetten van de noteninvoer vind ik onpraktisch omdat je dan geen andere handelingen zoals verlengen of verkorten kunt verrichten. Maar dit is mogelijk de essentie van Musescore. Ik heb software gebruikt waarbij je de noten maakt met de spatiebalk en de plaats bepaalt met de pijltjestoetsen, waarbij je niets aan of uit hoeft te zetten. Je kunt dan ook de hoogte kiezen alvorens de noot te plaatsen. De mogelijkheid om met de letters op het toetsenbord de hoogte te kiezen, vind ik wel goed bruikbaar, behalve bij transponerende instrumenten.
Ik wil soms noten splitsen, bijv. een kwartnoot in twee achtsten, maar dan krijg ik een achtste rust die ik helemaal niet wens en die ik dan weer speciaal moet invullen. Niet handig. Een rust maken is eenvoudig, maar een noot maken minder.
In mijn laatste partituur staan veel trillers, maar die klinken te langzaam. Er zou een eenvoudige mogelijkheid moeten komen om het tempo en de toonafstand van een triller in te stellen.
Met vriendelijke groet, Joan.

In reply to by Joan Schukking

Het apart aanzetten van de noteninvoer vind ik onpraktisch omdat je dan geen andere handelingen zoals verlengen of verkorten kunt verrichten
Je kan gebruik maken van de standaardsneltoetsen W en Q om de net ingegeven respectievelijk te verdubbelen of te halveren in lengte. Je kan ook zelf nog extra sneltoestcombinaties (bvb Shift+W/Q) definiëren voor de gerelateerde fijnere commandos Verleng/Verkort duur gepunteerd die telkens een enkele punt toevoegen of naar de duratie net ernaast gaan.

MuseScore bevat meerdere invoermodes, maar ze gaan er inderdaad allen van uit dat je de nootlengte kent. Eventueel kan je eens kijken of de Real-time (handmatig) ingavemode iets voor jou is (toegankelijk via het kleine pijltje naast je nootinvoer N op de toolbalk)

De mogelijkheid om met de letters op het toetsenbord de hoogte te kiezen, vind ik wel goed bruikbaar, behalve bij transponerende instrumenten.
Bij transponerende instrumenten vind ik het zelf vaak handiger om deze in Werkelijke toonhoogte(Concert Pitch) in te geven. Zet deze mode via de gelijknamige knop in de knoppenbalk aan. De weergave past zich aan naar de echte afgespeelde toonhoogte (alsook tijdens ingave, een 'sol' is dan wat je hoort, niet wat de instrumentspeler leest). Na ingave zet je die weergave opnieuw uit en MuseScore zal de partituur weergeven in de correcte transpositie voor de muzikant.

Ik wil soms noten splitsen, bijv. een kwartnoot in twee achtsten, maar dan krijg ik een achtste rust die ik helemaal niet wens en die ik dan weer speciaal moet invullen
Bij het inkorten van noot heeft MuseScore geen enkele notie van waarom je dat doet; na redelijk wat meningen en discussies in het verleden is er door de ontwikkelaars voor gekozen om het eenvoudigste muzikale resultaat te geven en letterlijk enkel de noot in te korten, zonder nieuwe dingen aan te maken. Wanneer je dat niet doet, en de noot zou herhalen voor de overgebleven tijd, blijft bvb nog de vraag of alles wat aan die noot vasthing ook moet gedupliceerd worden of niet… De redenatie is dat het minder werk is om een nieuwe noot in te geven zoals die gewenst is dan om een eventuele foutieve noot (en alles wat eraan vasthangt) te wissen/overschrijven. Via het toetsenbord is het exact evenveel werk om een rust in te geven dan om een eenvoudige noot in te geven.

In jouw specifieke situatie is er misschien wel een slimmere/snellere manier:
1. Zorg ervoor dat je in Nootinvoer mode bent en de in te korten noot actief is
2. Gebruik het halveren of verkorten/verlengen commando (zie hierboven) zoveel als nodig.
3. Druk R MuseScore dupliceert nu het actieve/geselecteerde. In jouw geval wordt de gehalveerde noot dan opnieuw ingegeven.

Bvb van een kwartnoot twee achtste noten maken is dan (met kwartnoot geselecteerd):
N Q R

In mijn laatste partituur staan veel trillers, maar die klinken te langzaam. Er zou een eenvoudige mogelijkheid moeten komen om het tempo en de toonafstand van een triller in te stellen.
De tr~~~~ lijnen worden momenteel afgespeed met 32ste noten dacht ik en is helaas nog niet in te stellen. MuseScore programmeurs focussen zich eerst en vooral op de notatie en weergave; afspeelgedrag komt pas op een tweede plaats.
Een alternatief (indien afspeelgedrag curciaal is) is om een extra instrument toe te voegen waarop je de triller zelf uitschrijft en vervolgens de echte triller niet laat afspelen (via het instellingenoverzicht F8) alsook het extra instrument onzichtbaar maakt in het instrumentenvenster.

Voor de toonsafstand: voor zover ik weet volgt MuseScore de toonhoogte van de voortekening actief in die maat. Een mogelijkheid om bvb slechts een halve toon te trillen is via volgende omweg:
1. Voeg het gepast symbool toe zodat de muzikanten ook weten dat ze daar slechts een halve toon moeten trillen
2. Voeg in een niet-gebruikte stem een noot in met de gepaste voortekening; maak ze onzichtbaar en vink afspelen ervan uit.
De voortekening van deze verborgen noot zal wel actief zijn voor de interpretatie van de triller.
(methode gevonden op https://musescore.org/en/node/83451#comment-368491 )

Voor beide items (snelheid en toonhoogte) bestaan er reeds "officiële" reports, nu is het enkel wachten op een vrijwilliger/programmeur die ze wil implementeren:
#274709: Request Controlling Trill Speed
#14442: Trills and other ornaments with sharp or flat signs

In reply to by jeetee

Jeetee, bedankt voor je gedetailleerde reactie. Ik moet een en ander nog uitzoeken. Voor de trillers vond ik de suggestie om tremolo te gebruiken het meest bruikbaar. Dat blijkt goed te functioneren en is eenvoudig te noteren. Het gaat me momenteel alleen om het afspeelresultaat, dus een afwijkende notatie vind ik geen bezwaar. De snelheid van het tremolo is wel afhankelijk van de tempokeuze en moet daarin passen. Tremolo onafhankelijk van het tempo is ook een wens van mij. Ik doel nou op het snelle tremolo dat in een adagio even snel klinkt als in een presto.
Met vriendelijke groet, Joan Schukking.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.