MS 3 traag

• Apr 28, 2019 - 12:05

Gewend aan MS 2 valt op dat MS 3 soms trager is.
MS 3 start veel trager op, en reageert soms traag
bv op de play button bij eerste opstart. Hoort dit zo?


Comments

Het standaard geluidsveld in versie 3 heeft een achtervoegsel van sf3. Dit is een gecomprimeerd formaat en het kost even tijd om het te decomprimeren. Als je een sf2 soundfont gebruikt, zal het niet vertragen om nummers te kunnen spelen.

In de paginaweergave is MuseScore 3 overigens veel sneller dan versie 2. In de continue weergave is versie 3 veel langzamer dan versie 2.

Mike zijn antwoord is correct, maar de automatische vertaling laat hier (helaas) te wensen over.

Om van je partituur (mscz-bestand) een geluidsweergave te maken, worden de geschreven noten omgezet in klank. De bestanden die deze klanken bevatten worden "SoundFonts" genoemd.
Bij de overgang van MuseScore 2 naar MuseScore 3 is ook de standaard geluidenbibliotheek van MuseScore bijgewerkt. Omdat deze tot een nogal grootte bestandsgrootte leidde, is er beslist om dat SoundFont in een ingepakt formaat op te slaan (.sf3-bestand).
Bij opstart moet MuseScore nu wel dat bestand terug "uitpakken" om de geluiden die erin zitten te kunnen gebruiken, vandaar een iets langere opstarttijd.

Je kan ook meerdere SoundFonts in MuseScore inladen, bij opstart worden deze allemaal ingeladen, wat dus ook de opstarttijd beïnvloedt. Wanneer je bvb de MDL-extensie installeert, zal deze ook een hele reeks soundfonts mee installeren, speciek voor die MDL-instrumenten.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.