Herhalingen

• Aug 24, 2019 - 08:06

In aangehecht bestand heb ik volgend probleem:
Na maat 207 moet gesprongen worden naar maat 184, maar wordt gesprongen naar maat 49
Na maat 244 moet gesprongen worden naar maat 232, maar wordt gesprongen naar maat 49
Wat doe ik fout??

Attachment Size
Top_of_Rob.mscz 32.04 KB

Comments

Je kunt herhalingen niet door elkaar halen. Je hebt momenteel het volgende patroon:

segno
to coda
segno
to coda
D.S. al coda
Coda
D.S. al coda
Coda

Ik zag ook een andere Segno, maar ik begrijp niet waarom het daar was.

Niemand zou begrijpen welke herhaling waar gaat en MuseScore begrijpt het ook niet, dus het is het beste te raden, wat mensen zouden doen.

Je zult ofwel tevreden moeten zijn als MuseScore het niet afspeelt zoals je wilt, of de score herschrijven zodat het logisch is voor MuseScore en mensen.

Hoi Dirk, Mike heeft gelijk, niemand en dus ook MuseScore kan uit de nu aangegeven wirwar raden hoe gesprongen moet worden. Je moet aangeven naar welke segno of coda er gesprongen moet worden. zie voor meer informatie het handboek: https://musescore.org/nl/handboek/3/herhalingen-en-sprongen
Als je meerdere segno's of coda's gebruikt moet je ze labelen, dus bijvoorbeeld segnoa en segnob en dat moet je bij het "Instellingenoverzicht" bij het label spring ook duidelijk aangeven zodat naar de juiste segno gesprongen wordt.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Het labelen van de herhalingen staat geen geïnterlinieerde sprongen toe. Dit is vereist als je opeenvolgende sprongen hebt die werken zoals:

segno
to coda
D.S. al Coda
Coda
segno
to coda
D.S. al Coda
Coda

het is dan mogelijk om de labels in de inspector (F8) te wijzigen, zodat MuseScore weet waar de sprongen naartoe gaan. Je kunt ook de tekst in de springmarkeringen aanpassen, zodat mensen weten waar de sprongen naartoe gaan.

Zoals anderen hier al aangeven, je probleem is dat MuseScore niet weet naar welke van de segno's/coda's te springen, waardoor die "de eerste, de beste" neemt. Dit is eenvoudig op te lossen door de labels van de sprongen aan te passen.

Vergeet ook niet om Speel de herhalingen aan te vinken voor de sprongen waarbij je nu (con rep) hebt gezet.
Zie bijlage.

Attachment Size
293690_Top_of_Rob.mscz 32.11 KB

In reply to by jeetee

jeetee, bedankt voor de verbetering van mijn bestand. Enkele dingen zijn me nog niet duidelijk:
- In Instellingenoverzicht gebruik je meermaals voor "herhalingstype""Eigen aangepast" terwijl het type waarover het gaat in het keuzemenu staat.
-In maat 208 en maat 245: heeft het woord Coda daar een funktie?
-In maat 243 is het Codateken overbodig zoals je zelf aangeeft.
Grt Dirk

In reply to by dirkdesart

Het enige wat ik deed was het aanpassen van de namen van de labels.
Wanneer je het label wijzigt van het standaardlabel wordt blijkbaar automatisch voor het aangepaste type geselecteerd door MuseScore.

208 & 245: neen, dat zijn systeemteksten. Die stonden reeds in jouw partituur en heb ik volledig ongewijzigd gelaten. Je kan ze best verwijderen.

In reply to by jeetee

jeetee, ik ben wat testjes aan't doen om de logica van de herhalingen te achterhalen. Als label geef ik de nummer van de maat mee.
Ik verwacht dat mijn bestandje volgende maten speelt:
1tot 13
1 tot 9
3 tot 5
12 tot 13
En dan verder naar de 2e regel om hetzelfde te doen.
Wat doe ik fout en hoe moet het wel
Grt Dirk

Attachment Size
Test.mscz 6.41 KB

In reply to by dirkdesart

Bij je D.S. al Coda staat Speel de herhalingen aangevinkt, dat is dan ook wat nu wordt uitgevoerd.

Wanneer aangevinkt wordt herhaalt de sprong van de 1ste keer hij de segno tegenkwam (eerste keer m3) tot de laatste herhaling waarin de to coda staat (tweede keer m5); er wordt dus zoals gevraagd afgespeeld.
Wanneer je dat uitvinkt, herhaalt de sprong enkel de meest recente herhaling waarbij de segno gevonden wordt (vanaf de tweede keer m3).

In reply to by jeetee

jeetee, nog altijd op zoek naar de logica van deze commando's. Het commando "D.S. al Coda" houdt toch helemaal geen herhalingen in. Als er staat "Speel de herhalingen" dan vraag ik me af over welke herhalingen het hier gaat. Het commando zegt enkel ga naar Segno, speel tot To Coda en ga verder bij de Coda. Raadselachtig??

In reply to by dirkdesart

Dag Dirk,

In de klassieke interpretatie van een sprong (DS / DC) worden er nadien inderdaad geen herhalingen genomen en het gedeelte vanaf de sprong gespeeld alsof het "de laatste keer" is.
Echter zijn er (ook in klassieke notatie) situaties waarin het wel de bedoeling is om herhalingen toch te nemen (bvb bij terugspringen naar een refrein met meerdere regels). Dit kan duidelijk worden uit de liedtekst bvb, maar wordt best aangegeven door (con rep.) of een gelijkaarde instructie aan de sprong toe te voegen. In MuseScore kan je dan eveneens speel de herhalingen aanvinken in de spronginstructie, zodat ook het afspeelgedrag van MuseScore deze instructie kan begrijpen.

Zie bijlage waarin ik twee voorbeelden heb geplaatst, telkens met klassieke (geen herhalingen) en con rep. interpretaties. Hopelijk maakt dit het ietwat duidelijker.

Attachment Size
293690_DSconRep.mscz 20.43 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.