Recitativ/ad lib. osnova

• Jan 9, 2020 - 13:47

Prosím, poradíte mi jak v partituře na začátek přidat osnovu pro jednohlasý recitativ například jako je to v přiloženém souboru?
Díky!


Comments

V té navazující velké osnově je na další straně skryt (není vidět) řádek Basso solo. Ve vlastnostech vidíme, že je nastaveno automatické skrývání osnov s prázdnými takty.

Na první straně Basso solo je - ale asi jen proto, že nebylo smáznuto, viz názor dále.

Podle mě ani není potřeba si hrát s nastavením viditelnosti všude tam, kde chci, aby byly prvky neviditelné. To je cesta složitá, zdlouhavá, s nejistým výsledkem; viz Vlastnosti taktu - Viditelnost - kde se dají z notového papíru po vybrání těch taktů, které chci zneviditelnit, "vyzmizíkovat" části osnov/osnovy (zrušit v nastavení jejich zaškrtnutí), které tam nechci, až zůstane jen "recitativ" + nějaké to drbání se s ideálním rozmístěním, a zneviditelněním zbylých prvků?

Řekl bych, že stačí označit ve velké osnově úseky s party, které tam nechci (např. na první stránce od začátku řádku po konec, a klidně hned tři, čtyři, ... party najednou, ať to netrvá), → pak klepnout pravým tlačítkem myši a → v nabídce (část Takt) zvolit Smazat.

Dobrý den,
je to jednoduché – napíšete noty v partituře jen do té jedné osnovy s recitativem a ostatní prázdné osnovy pak skryjete zaškrtnutím políčka ve Formát / Styl... / Notový zápis / Skrýt prázdné notové osnovy. Na stejném místě o jeden řádek níže zrušte označení políčka Neskrývat prázdné osnovy v prvním systému. Zůstane pak pouze osnova obsahující noty, ostatní se skryjí. Výsledek samozřejmě vidíte pouze ve Stránkovém zobrazení nebo při nastavení Jedna strana, v Souvislém zobrazení to nic nedělá.

Problém může nastat, když nechcete, aby se skrývaly prázdné osnovy dále ve skladbě. Nouzovým řešením je zadat do prázdných osnov (ještě před jejich skrytím, nebo v Souvislém pohledu, kde jsou viditelné vždy) nějaký nápis – třeba z palety Text / Staff Text. Nápis je ale vidět, takže ho přepište mezerami (mezerníkem). MuseScore si pak myslí, že v osnově něco je, proto ji neskryje. Text vytvořený pomocí mezer je pak problém smazat, protože nevidíme, kde je :-), ale stačí označit dotyčný takt a smazat obsah klávesou Delete.

Pokud někdo najde elegantnější řešení, uvítám!

Přeji hodně úspěchů v této věci!

S pozdravem
Michal Janošík

In reply to by m164

Dobrý den,

mockrát děkuji za radu, funguje to! :) Ještě bych měl jednu prosbu. Pokud chci psát více krátkých jednohlasých melodií za sebou na jednu stranu, ale odděleně, dá se to? Myslím tím např. melodie pro malé děti, lidové písničky apod. Skákal pes, Kočka leze dírou,... atd.
Díky ještě jednou ;)

Vašek Švaňhal

In reply to by VASVA

Dobrý večer,

nevidím problém, záleží ovšem, jak to chcete mít uděláno vzhledově. Větší vzdálenosti mezi osnovami se dají udělat např. vložením šipek z palety Zalomení a odstupy, kterými pak po jejich rozkliknutí oddálíte osnovy na potřebnou vzdálenost.

Ve stejné paletě je i Zalomení hudebního oddílu (3. ikona) – když je vložíte na zamýšlený konec písničky, tak se řádek v tomto místě ukončí, v následující části se budou znovu číslovat takty od 1, názvy nástrojů (pokud nějaké máte) se zobrazí jako nezkrácené apod. Finální taktová čára je pak v paletě Takové čáry :-)

Názvy jednotlivých písniček bych vložil pomocí palety Rámečky a takty – Vložit svislý rámeček (1. ikona). Ten rovněž oddělí a oddálí osnovy (po rozkliknutí lze měnit jeho výšku), ale navíc po kliknutí pravým tlačítkem myši můžete přes menu Přidat vkládat texty, např. název písničky, autora apod.

S pozdravem
Michal Janošík

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.