korte, afzonderlijke partituren naar 1 pagina brengen

• Nov 26, 2012 - 17:17

Uitgangs-situatie: ik heb een aanzienlijk aantal korte, maar wel "volwassen" partituurtjes (dus mét titel, ondertitel, liedtekst 1 strofe en nog wat notenbalk-tekst. Ze zijn bestemd voor een clubje zangkoor-leden, die bij mij theorie-lessen volgen. Tot nu toe print ik (bijvoorbeeld) 5 partituurtjes (kost ook 5x A4 papier) en snijd de strookjes muziekvoorbeelden dan op maat. Vervolgens plak ik (met pritt-stift !) onder elkaar, voer dat setje van 5 via de scanner in een Word-document in en tenslotte print ik dat word-document voor mijn "cursisten". Probleem: het kost me m.i. wel erg veel papier, dus duur en niet erg milieuvriendelijk. VRAAG: Kan ik afzonderlijke, korte muziekjes binnen het programma musescore 1.2 naar ÉÉN ENKELE pagina transporteren en vervolgens exporteren naar een gereedstaand Word-document ? ??? Weet iemand of het überhaupt mogelijk is? Indien NEE: dan kan ik mijn vergeefse zoektochten staken; Indien JA: zou de heldere geest die dat wel kan, de te volgen procedure aan mij bekend willen maken? (Bij alle FAQ's en verdere forumvragen ben ik niets hierover tegengekomen (althans niet gevonden!). Dank u !!!!!!


Comments

Vanaf de volgende versie in MuseScore 2.0 zal je een album feature vinden. Lees er meer over via http://musescore.org/en/developers-handbook/scrapbook > Album Manager

De omweg oplossing in versie 1.2 is door kopiëren en plakken te gebruiken:
- ctrl-a om alles te selecteren
- ctrl-c om te kopiëren
- ga naar andere partituur
- ctrl-v om te plakken
Wel zorgen dat het op de juiste plaats de partituur inplakt.

Laat je me weten of dit lukt?

In reply to by Thomas

Beste Thomas,

De omweg oplossing die je gaf werkt maar gedeeltelijk.
De notenbalken laten zich prima verplaatsen naar het "verzamel"blad. Maar de titeltekst bijvoorbeeld, niet.

Weet je daar ook een oplossing voor?

Groet,
Saxrep

In reply to by Saxrep

Dag Saxrep,

hierboven staat "plakken op de gewenste plek" maar de enig plek waar dit kan is toch achter een al bestaande balk? Zie ook de opmerking van Inno. doe je dat, dan neemt de geplakte tekst toch de voortekens, maattekens enz. over van die al bestaande balk?

bedankt voor de hulp, groet,
Rhodo

In reply to by Saxrep

Bij mij worden titel e.d. ook niet overgenomen maar de geplakte maten worden qua voortekens, maattekens enz. wel aangepast aan het stuk waar ze ingeplakt worden alsof het één stuk is. En bij losse stukken op één pagina is het nu juist de bedoeling dat die aanpassing NIET gebeurt.
Stel je hebt een stuk X op twee balken met 4 kruisen in 3/4 maat afgesloten met een dubbele maatstreep en een groen teken voor regeleinde. In een ander MuseScore-document heb je een stuk Y in Bes in 2/4 maat op drie balken.
De vraag is nu: hoe verplaats je stuk Y naar de pagina met stuk X zodanig dat beide een geheel zelfstandig stuk (layout, voortekens, maattekens enz.) blijven?
Of korter gezegd: hoe begin je op een bestaande pagina een nieuw stuk?

In reply to by Saxrep

Dag Saxrep en anderen,

Het samenvoegen van verschillende partituren/titels tot 1 partituur is een experimentele functie die gebouwd wordt voor de volgende versie. Indien je zin/tijd hebt om de nightly builds te installeren, dan kan je deze experimentele functies uittesten. Indien je problemen vindt, gelieve ze te rapporteren in het Engels in de Technologie Preview forum. Op deze manier kunnen alle ontwikkelaars meelezen en de volgende versie van MuseScore verbeteren.

In reply to by Thomas

Dag Thomas,

Dat ga ik zeker proberen. Het is toch zo dat nightly.exe geen weet heeft (via registry of zo) van de installatie van de niet-beta versie? Dat je dus geen risico loopt op een crash van de 'goede' versie?

In reply to by Rhodo

Geachte Thomas, Saxrep, Rhodo en andere belanghebbenden,

Helaas beste jongens, het gaat (voor mij) helemaal de verkeerde kant op.
Ik ben een bina 70-jarige gepensioneerde muziekdocent met de nog ouderwets degelijke opleiding Schoolmuziek op het Brabants Conservatorium te Tilburg (1978 afgestudeerd).
Ik heb nooit kunnen bevroeden, dat mijn vraagje over dit onderwerp zou leiden tot allerlei ideeën bij computer-freaks en andere ict-deskundigen.
Dat was ook nooit mijn bedoeling.
Hoezeer ik ook uw aller bijdragen kan waarderen: ik haak nu af, want als ik termen en kreten zoals:
nightly builds experimentele functies Technology Preview Forum nightly.exe registry niet-bèta versie en
crash van je 'goede' versie
voorbij zie komen, dan is het tijd voor deze ouwe rot om op te stappen.
Ik heb de afgelopen 40 jaren partituren en afzonderlijke partijen muziek gewoon met de hand zitten schrijven en ik ben blij, dat ik momenteel de linker- en rechtermuisknop en het toetsenbord een beetje kan bedienen.
Een MS-Wor4d bestandje en MS-Excelletje wil ook nog wel lukken, maar wat ik nú allemaal lees en zie, daar begin ik liever niet meer aan.
Laat één zaak duidelijk zijn: ik waardeer jullie streven (om het voor volgende musescore-vrienden zo eenvoudig mogelijk te maken) enorm !!!!!
Het ga jullie goed en dank voor jullie inzet!!!!!
INNOSTOF.

Beste Thomas,
Hartelijk dank voor je vlotte reactie met een mogelijke omweg-oplossing. HELAAS, die optie werkt niet !!!!
1. Ik open liedje 201 in musescore;
2. Daarna open ik liedje 202, dat komt ervoor/ernaast te staan op mijn beeldscherm;
3. Ik kies voor 'Alles Selecteren', de blauwe markeerlijnen verschijnen (alléén om de notenbalken heen!!!);
4. Ik klik op bij het venster Bewerken op 'Kopiëren', so far so good!!;
5. Ik klik op de tab van liedje 201, dat braaf onmiddellijk in beeld komt ................. en dan stopt het ............ want,
...... ik kan ONDER liedje 201 nergens een regel markeren, waar liedje 202 zou moeten komen .......!!!;
6. Misschien dom, maar ik deed nog een uiterste poging om toch wat resultaat te behalen en ging proberen op de
laatste maat van 201 te gaan staan ......... dat gaat ook helemaal mis, want dan zie ik één samengevoegd
muziekblad verschijnen met nootjes, zonder teksten of anderszins en bovendien loopt het helemaal mis met de
toonaard en de voortekens !!!! Helaas pindakaas dus.

Toch heeft jouw bericht redelijk positief gewerkt, in zoverre dat ik een (kwalitatief matige) voorlopige omweg ga volgen, die ietwat van jouw ideeën wegheeft:
Ik open 201, maak een printscreen-foto van mijn beeldscherm, plak die foto vervolgens in een gereedstaand, blanco Word-document. Dan ga ik de afbeelding 'Bewerken' : Aan vier zijden afsnijden wat overbodig is, zwart/wit aanklikken, helderheid naar 43%, contrast naar 60% en als laatste het kleine overblijfseltje in de hoogte en de breedte uit-rekken naar A4-breedte en bv. éénvierde deel van A4-hoogte.
Vervolgens opslaan, terug naar Musescore, 202 openen, printscreen onder 201 plakken in het word-document enz. enz.
enz.
ZEER BEWERKELIJK, OMSLACHTIG EN TIJDROVEND ...... maar het kost een vracht minder inkt en papier (en daar ging het mij eigenlijk om.
In de bijlage zul je mijn eerste blad met resultaten aantreffen. Geen juweeltje om trots op te zijn, maar ..... het werkt.

Hartelijk dank voor het fungeren als inspiratiebron ( Ik zie uit naar MS 2.0....)
Groet,
Innostof

Attachment Size
PRINTSCREEN-SAMENVOEGING-MUSESCORES.doc 364.5 KB

Bij mij speelt hetzelfde, ik zou graag pagina's met korte notenvoorbeelden maken. Elk met hun eigen aantal balken, layout, maatvoering en voortekens. Ik heb eens bij de plannen voor die nieuwe albummanager gekeken, maar dat is ook een vrij omslachtige aanpak voor een verzameling losse maten. Waarschijnlijk zit het heel 'diep' in MScore dat 1 document ook 1 stuk is. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat de maatstreep voor "einde stuk" (een dunne en een dikke streep na elkaar) ook echt zo zou werken. Al of niet gecombineerd met een vierde optie in het menu "onderbrekingen en spaties".

In reply to by Rhodo

Beste Rhodo,

De door u ingediende reactie van 8-2-2013 heb ik zeker 15x woord voor woord bestudeerd en ik moet helaas concluderen, dat ik er werkelijk geen laars meer van begrijp.
Dat ligt vrijwel zeker niet aan u, maar aan de (blijkbaar) oppervlakkige know-how die ik van het programma Musescore 1.2 heb.
"Albummanager" heb ik nog nooit gezien, gehoord en gelezen (laat staan me erin verdiept).
"Vierde optie in menu 'onderbrekingen en spaties' " is mij eveneens totaal onbekend, nog nooit gebruik van gemaakt of ermee gewerkt.
In mijn eigen reactie (aan Thomas) van 27-11-2012 heb ik vermeld, dat ik een aardige maar bewerkelijke omweg had gevonden, die ik sindsdien ook met voldoening en naar tevredenheid gebruik.
Met waardering voor voor uw hulp-poging moet ik aldus tot slot opmerken, dat ik verder niet meer op zoek ben naar typische 'musescore-oplossingen' voor mijn oorspronkelijke probleem.
In mijn ogen heb ik dat met een hint van Thomas dus maar op mijn manier ("My way") opgelost.

Dank en ook nog veel plezier en gemak van Musescore toegewenst.

Innostofje.

In reply to by Gemudo

Dag Innostof,

om even met het laatste te beginnen: het was niet zozeer een hulppoging maar meer bedoeld om eens te kijken of er in MuseScore een oplossing te vinden is. Natuurlijk werkt knippen en plakken van plaatjes en is dat genoeg dan kan men hier stoppen met lezen.

Maar anderen vinden het wel prettig als ze meerdere notenvoorbeelden of korte stukken in één pagina kunnen zetten, beluisteren en bewerken. Voor deze deelnemers aan dit forum de volgende verduidelijking.
"Albummanager": zie de eerste regel van de eerste reactie van Thomas. Die manager staat op de rol voor de volgende versie. Volg je de link dan zie je een voorstel waarvan ik in een eerdere reactie zei dat het misschien niet helemaal is wat we zoeken.
"Vierde optie in menu onderbrekingen-en-spaties": in de reactie staat toch vrij duidelijk dat dit een voorstel is. Dus bestaat die nog niet en dus kun je er niet mee werken. Het voorstel is dat er naast de drie bestaande opties (zie MuseScore) een vierde komt ("einde stuk").

Overigens veel plezier met 'Your Way' en vriendelijke groet,

Rhodo

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.