Zápis na jednu notovou linku

• Feb 22, 2014 - 13:48

Dobrý den,
prosím vás, mám písničku na normální 5-ti linkové notové osnově a pod ní (až za tu celou písničku) potřebuji udělat osnovu jen o jedné lince. Problém je, že když nastavím, aby měla osnova jen jednu linku, změní se to v celém zápise (tedy i v předcházejících řádcích, kde potřebuji mít osnovu normální). Když zkusím přidat jiný nástroj (například bonga), který se zapisuje na jednu linku, udělá se to automaticky pod každý řádek 5-ti linkové osnovy. Ale já potřebuji, aby to bylo až za tím. Dá se tedy zápis "ukončit" a pokračovat pod ním ve zcela novém zápise, s novým nastavením, které by neovlivňovalo zápis předcházející? Doufám, že jsem to popsala srozumitelně. Děkuji


Comments

Nevěděl jsem, co s tím, a tak jsem se zeptal v anglickém fóru, kde mi bylo rychle odpovězeno. Vlastně jsem se s tímto elegantním řešením patrně už setkal při jiné příležitosti, jen jsem si neuvědomil, že se dá využít, aby se dosáhlo tohoto účinku. Teď jsem si to místo v příručce už rychle našel. Běžně se to totiž používá na to, aby nebyly noty roztáhnuty na víc stran, než je obvyklé, nutné a vkusné. Toto i s ukázkami si prohlédnete a postup přečtete i zde .

Uděláte to následujícím způsobem. Na začátku nebo v průběhu práce na notách si bezstarostně přidáte oba dva nástroje, které chcete. V notové osnově pro například kytaru zapíšete noty, jak potřebujete. Na poslední takt tohoto zápisu použijete Zalomení řádku. Další takt se tím přesune na nový řádek notové osnovy a vy zde začnete zadávat rytmus pro buben. Potom už můžete zaškrtnout volbu Skrýt prázdné osnovy, a tím dostanete to, oč usilujete.

Styl → Upravit obecný styl... → Notový zápis → Skrýt prázdné osnovy

V příručce je to popsáno v kapitole Rozvržení a formátování , kde jsou popsány cesty, jak ovlivnit rozvržení notového zápisu.

  • StylUpravit obecný stylNotový zápis. Ovlivňuje podrobnosti notového zápisu jako například, zda se použijí vícetaktové pomlky, nebo zda se mají skrýt prázdné notové osnovy.
  • Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.