Audio Crackling in Musescore 3+ on MacOS

• Jan 6, 2020 - 03:28

In Musescore versions 3+, I've been having an extremely annoying audio crackling issue that's caused me to stick to version 2.3.2. I recorded an example of the issue: https://www.youtube.com/watch?v=uOOiwp_SSEM
All I did was open the attached midi file in the Musescore 3.4 Beta (the issue affects all Musescore 3+ versions), and record the audio and video. I'm using the default soundfont with no alterations to any audio settings and I'm running the latest MacOS Catalina. If anyone could help that would be greatly appreciated.

Attachment Size
example.mid 5.24 KB

Comments

Sounds like your system is having a hard time keeping up. A smaller soundfont, more RAM, or a faster computer might help. Also search the forum for other threads on this that may have other suggestions.

In reply to by jakekgearhart

I, too, encountered this problem with the advent of MS3, on a mac. I went as far as to replace the Mac with a bigger, newer one (there were other motivating factors), and while it has gotten immeasurably better over time, occasionally it recurs, but not enough to be a problem.

In reply to by Marc Sabatella

I'm using the 2019 Macbook Pro with 8GB of RAM and when using a sine wave only soundfont and only one instrument, I get the same issue. I highly doubt it's a resource problem. Is there any way this issue can be researched because it's a major problem if the application doesn't work properly on MacOS.

In reply to by jakekgearhart

I put a great deal of effort into trying to reproduce it usefully over a year ago when MS3 came out. Couldn't. Good luck. It's good almost every day now, but every so often, a score is corrupt, and almost always, playing it again makes it better.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.