Lyric hyphens are removed in last measure before a system break

• May 15, 2019 - 15:45
Reported version
3.x-dev
Priority
P0 - Critical
Type
Functional
Frequency
Once
Severity
S3 - Major
Reproducibility
Always
Status
PR created
Regression
Yes
Workaround
No
Project

OS: Windows 10 (10.0), Arch.: x86_64, MuseScore version (64-bit): 3.1.0.6721, revision: 1982daf

Steps to reproduce:
1. See the attached score, measure 6.
2. Format > Style > Lyrics > Max hyphen distance was set to 9 sp (to show the problem clearly).
3. When inputting the lyrics In measure 6, the lyric hyphens are initially spaced correctly after input of each hyphen.
4. But when inputting the last hyphen of the measure on the syllable "up-", all the hyphens disappear from measure 6 when the cursor moves to measure 7 at the system break.
5. Move the system break to measure 7, and the hyphens reappear.

Step 3 - hyphens as input:
Hyphens_as_input_in_measure_6.png

Step 4 - hyphens disappear after cursor moves to next system:
Hyphens_removed_from_measure 6_on_moving_to_measure_7.png

Step 5 - move system break to measure 7, and hyphens reappear:
Hyphens_reappear_in_measure_6_when_system_break_is_moved.png

Attachment Size
Lyric_hyphenation_problem.mscz 12.31 KB

Comments

Regression No Yes

I have to withdraw my suggestion that this problem is caused by a deliberate system break.

This new example score shows the same problem of lost hyphens even in the absence of a manual system break. The problem seems to arise whenever a hyphenated syllable spans more than one system.

See measures 98-102, where the hyphens are missing under all the coloured notes:
Hyphens_missing_for_lyrics__Example_2.png

Attachment Size
Lyric_hyphenation_problem_2.mscz 10.31 KB
Priority P0 - Critical

Confirmed; a must-fix. I was messing with melisma layout and my changes shouldn't have affected hyphens but maybe they did. Or maybe it was the tick/fraction change. I will investigate.